כל מאמן ואוהד ספורט יודעים שבכדי שהקבוצה תצליח, המאמן חייב להכיר כל פרט ופרט בקבוצתו.
מה החוזקות והחולשות של כל שחקן על המגרש, איפה כדאי להציב כל שחקן על המגרש, מי נמצא בכושר משחק טוב יותר, מה מצבם הרגשי והאישי וכו'.
כך המאמן יודע איזה סגל יהיה האידאלי במגרש בכל שלב נתון בהתמודדות.
מאמן שלא מכיר את קבוצתו היטב, סביר להניח כי חוסר המידע הקריטי הזה יעלה לו בהפסדים רבים (ואח"כ גם במשרתו) ומצד שני, אחד המכיר את קבוצתו על בוריה כנראה יוציא ממנה את המקסימום ויראה ניצחונות רבים ואף קבוצתו תנצח גם קבוצות עשירות ומוכשרות יותר "על הנייר".
לאורך הקריירה הספורטיבית שלי, יצא לי ללמוד לא מעט על עצמי. למדתי על נק' התורפה שלי, נק' החוזק, היכולות שלי, הערכים המתווים לי את הדרך וככל שהבשלתי כלוחם על הזירה, כך גם הבשלתי כאדם, כמאמן, כבן זוג, וכאבא.
בהקשר זה, השאלה שאני שואל את הפוקדים בסדנאותיי היא: כמה טוב אתם מכירים את עצמכם?
אני שואל אדם מה גובהו, משקלו, יתרת חשבון הבנק שלו, המאכל האהוב עליו וכו' וכמובן שאיני מצפה שיחשוף את התשובות ברבים, אך תמיד התשובות מוכנות מיידית והוא עונה לי : "אוקיי, אני יודע, מה עכשיו?" תוך כמה שניות.
לכשאני מבקש מהם למנות את 5 החוזקות, החולשות, הכשרונות והערכים המובילים אותם, בד"כ אני שומע - אאההה... שנמשך הרבה זמן ולאחריו: אפשר להחזיר לך תשובה אח"כ? / אינני יודע / אני לא בטוח, יש כ"כ הרבה... וכו'.
בשורה התחתונה, רובינו לא מכירים את עצמינו מספיק בכדי להצביע על חמשת המופלאים שלנו בחוזקות, החולשות, הכישרונות והערכים המובילים אותנו. לכן אני אחלק את שלבי האימון של 5 המופלאים לשלושה שלבים:
שלב 1 – להכיר את 5 המופלאים שלי
פשוט לקחת כשעה לעצמינו, לשבת במקום שקט, להתנתק מהטלפון ולרשום:
5 החוזקות המובילות שלי
5 החולשות המובילות שלי
5 הכשרונות המובילים שלי
5 הערכים החשובים ביותר עבורי
חוזקות – הכוונה היא ליכולות הפנימיות שלנו. לדוגמא – אסרטיביות , כריזמה, יכולת הכלה, רגישות, ביטחון עצמי, יכולת למידה וכו'...
חולשות – גם מדובר ביכולות הפנימיות שלנו. לדוגמא – אם אנו חמי מזג ונוטים להתרתח מהר, או חוסר היכולת להכיל סיטואציות מורכבות , חוסר ביטחון עצמי וכו'...
כשרונות – הכוונה ביכולות החיצוניות שלנו . לדוגמא: אני טוב בכדורסל, או טוב עם ילדים, או כותב יפה ,או מנגן וכו'... ערכים – הכוונה היא לערכים הכי חשובים לנו בחיינו. לדוגמה – אמון/אהבת הזולת/יושרה/נתינה וכו'..
שלב 2 – לעבוד עם המופלאים שלי
בשלב זה אנו משתמשים בידע הזה בסיטואציות היומיומיות המאתגרות אותנו.
אנו נהיה מודעים לכוחות והחולשות שלנו ונשתמש בהן על מנת להוציא את המיטב מהסיטואציה. לדוגמא – אם אני עכשיו בעיצומו של ויכוח סוער עם המנהל שלי ואני יודע למשל שיש לי חולשה להכיל טעויות ושאני חייב להיות תמיד צודק, ובמקביל יש לי חוזקה, אני רגיש מאד (לפעמים יכולה להיות גם חולשה וחוזקה באותו הזמן), אזי אני יכול להבין שהאתגר שמולי הוא להשתמש ברגישות המפותחת שלי על מנת להקשיב ולהבין את המקום ממנו מגיע המנהל העומד מולי, לא למהר להיפגע (רגישות כחולשה), ולנסות לראות אולי אני טועה בחלק מהדברים ויש לי מה ללמוד מזה העומד מולי?
ככל שנאמן את עצמינו לעבוד בצורה מודעת עם המופלאים שלנו כך נראה תוצאות טובות יותר בשטח! (כמו כל מאמן טוב)
שלב 3 – לבחור עם המופלאים
בשלב האחרון, לאחר שאנו מודעים ומאומנים עם החוזקות החולשות הכשרונות והערכים המובילים שלנו, אנו לומדים לבחור את המסגרות ה"בריאות" לנו יותר.
למשל, אם אני אדם הנוטה להילחץ מהר (חולשות) לא כדאי שאקח על עצמי מס' רב של פרויקטים במקביל בעבודה, או אבחר בעבודה מלחיצה כמו להיות מנהל שירות לקוחות בחברה גדולה...
ובמקביל אם אני אדם כריזמטי (חוזקות) וטוב עם ילדים (כשרונות) יכול להיות שכדאי לי לנסות הוראה או תחום חוגי הילדים.
בשלב זה אנו נראה תוצאות ברמה המיטבית כי אנו נמצאים ב"מגרשים" הנכונים עבורנו.
ואם הנסיבות זימנו לי מגרש לא אידאלי? אז חוזרים לשלב 2 ומתאמנים על חיזוק החולשות במגרש זה.
לסיכום - סוקרטס החכם אמר: "דע את עצמך", וידע על מה הוא מדבר...
ככל שהמודעות שלנו על מי אנו ואיך אנו מתפקדים טוב יותר מה הערכים המובילים אותנו ואיך ניתן לאמן אותם, כך ייטב לנו עולמנו שלנו.
אז מה חמשת המופלאים שלך?
Comments